3. Gün 28 Nisan 2019 Pazar (Devam)
KAŞAN
Rey’e 240 km mesafede bir şehir. (2 saat 35 dk)
Şah Abbas’ın şehri olarak biliniyor.
Şah Abbas Kaşan’a öylesine aşıkmış ki ölünce İsfahan yerine buraya gömülmek istemiş. Şah Abbas dışında bütün Safevi sultanlarının mezarları Erdebil’dedir.
Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Melik Şah 11. yüzyılda Kaşan’ın merkezine bir kale yapılmasını, etrafının da surlarla çevrelenmesini emretmiş. Bu kalenin surları bugün bile Kaşan merkezde görülebiliyor. Selçuklular döneminde (1051-1220) Kaşan, tekstilde, çanak çömlek yapımında ve çinicilikte ünlü hale gelmiş.
Sialk Tepe, Sialk Ziguratı
Silk merkezi İran’da ilk kentleşen medeniyetin adıdır ve Kaşan’ın 3 kilometre güneybatısında yer alır. Tarihi Silk alanı 7 bin yıllık mazisi olan bir alandır ve birbirinden 600 metre kadar uzaklıkta olan iki tepeden ve iki mezarlıktan oluşur. Bu alan 1931 yılında keşfedilmiştir.
Fransız arkeoloji heyeti, insanlık tarihinin ilk medeniyeti ve insanların inşaat malzemesi kullanarak ev inşa ettiği ilk nokta Kaşan’ın Silk tepeleri olduğunu ortaya koydu.
Arkeologlar dünyanın en eski koni şeklinde inşa edilen ve Zigurat (basamaklı piramide benzer tapınak) adı verilen tapınağını yine bu alanda keşfetti. Bu Zigurat milattan 2800 yıl önce ve bir milyon kerpiç kullanılarak inşa edilmişti.
Bugün Silk tepelerinde bulunan tarihi eserlerin bir bölümü Fransa’daki Louvre Müzesi, New York’daki Metropolitan Müzesi ve Tahran’daki İran Ulusal Müzesi, Kaşan Fin Bahçesi Müzesi’nde saklanıyor.