Mudanya
(27-29 Ekim 2018)
Tarihi, M.Ö. 7. yüzyıla dayanan Mudanya’nın kökü; Gemlik, Erdek gibi şehirlerin kurucusu İyonyalı’lara dayanıyor.
1321’de Osmanlı toprağı oluyor.
Eski Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)
Deniz kenarında bulunan mahalle rengarenk eski Rum evleri ile dikkat çekiyor. Kafelerin de bolca bulunduğu mahalle yarım saatte gezilebiliyor.
Mahalle bir İtalyan mühendis tarafından planlanmış. Rumların daha o zamandan şehir planlamasına verdiği önem açısından takdire şayan.
Mübadele sonrası giden Rumların yerine Girit’ten gelen Türkler yerleştirilmiş.
Mütareke Evi
Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıran Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı tarihi ev. Görüşmelerin yapılacağı evin mobilyaları bile yokmuş. Çevre evlerden sonra verilmek üzere mobilya toplanarak döşenmiş.
Rivayet odur ki:
8 gün süren ve hararetli tartışmaların yapıldığı mütareke esnasında dayatılmaya çalışılan şartların kabul edilemezliği karşısında İsmet İnönü çok hiddetlenir. İtilaf Devletleri Delegasyonuna kabalık olmasın diye odadan çıkıp kendi çalışma odasına gelir ve “gerekirse savaşırız” diyerek geçirir yumruğunu masaya. Mermeri çatlatır.
Sergilenmekte olan masa.
Bu ev 1937’de Şeker Kralı olarak bilinen Mudanyalı vatanperver iş adamı Hayri İpar tarafından -ki kendisi bir dönem bu evde kiracı olarak oturmuş- satın alınıp onarılmış ve müzeye dönüştürülmüş. Ayrıca Mütareke için ödünç alınan mobilyaları bulup satın almış.
Artık çok acıktık. Öğlen yemeği için “Deniz Gülü Balık Restoranı”na (Doktor Hanımın Yeri) oturuyoruz. Doktor hanım özel olarak ilgileniyor bizle. Taze, lezzetli balık ve mezelerin ardından harika bir irmik helvası yiyiyoruz. Öğreniyoruz ki helva tamamen organik ürünlerle yapılmış. Şeker yerine pekmez kullanılmış.
Ayrılma vakti geldi. Bursa’ya bir uzanalım.